Psikiyatr
Psikofarmakoloji Derneği Genel Sekreteri
Psychiatry & Clinical Psychopharmacology ve
Psychiatry and Behavioral Sciences dergileri Editörü

Adres:
Caddebostan Mahallesi, Bağdat Caddesi Birgen İş Merkezi 226/7, Çiftehavuzlar 34728 Kadıköy / İstanbul
Randevu:
(+90)553-002-2929 - (+90)553-002-2930
İnternetten Randevu İçin Tıklayınız.

İşlenmiş Gıdalar ve Bağırsak-Beyin Sağlığınızı Mahvediyorlar



İnsan mikrobiyatası(bağırsak ortamı), hem insanlara hem de bakterilere faydalı olması için birlikte gelişmiş farklı bakterilerden oluşan bir topluluktur. Kişinin mikrobiyatası yaşamın ilk 1000 günü içinde oluşuyor, ancak yaşamınız boyunca bağırsak ortamınızı değiştirmek için yapabileceğiniz şeyler var.

Yediklerimiz, özellikle kimyasal katkılar ve işlenmiş gıdalar içeren gıdalar, bağırsak ortamımızı etkiler ve hastalık riskimizi artırır. İşlenmiş gıdalar, gıda maddelerinden (şeker ve nişasta gibi) çıkan, gıda bileşenlerinden (hidrojene yağlar) eklenen veya bir laboratuarda (aroma arttırıcılar, gıda boyaları) üretilen maddeleri içerir. Fast food yiyecekler gibi işlenmiş gıdaların, bu tür katkı maddelerinin veya katkı maddelerinin kullanımıyla fazla lezzetli olacak şekilde üretildiğini ve tüketiciye uygun maliyetli olduğunu bilmek önemlidir. Bu yiyecekler tipik Batı diyetinde çok yaygındır. İşlenmiş gıdaların bazı örnekleri konserve yiyecekler, şeker kaplı kurutulmuş meyveler ve tuzlanmış et ürünleri, gazozlar, meyva suları, kolalı ,içecekler, şekerli veya tuzlu paketlenmiş aperatif yiyecekler, paketlenmiş ekmekler, çörekler ve hamur işleri, balık veya tavuk kanadı,vs.

Probiyotikler Bağırsak-Beyin Sağlığı

Bağırsaklarımız kümes; probiyotikler= kümesimizdeki tavuklar: bağırsaklarda bulunan yaklaşık 38 trilyon faydalı bakteri; bu arada yetişkin insan vücudunda sadece 30 trilyon hücre vardır!, prebiyotikler: tavuk yemi diyebileceğimiz o bakterilerin yaşaması için gerekli gıdalar. Bunlar arasında: yoğurt, kefir, peynir, tarhana, lahana turşusu, fermante et ürünleri (kavurma ve fermante sucuk, pastırma),kimchi gibi fermente gıdalar,vs. Sebzelerden: pırasa, yer elması,turp, şalgam, domates, soğan, sarımsak, hindiba, kuşkonmaz,vs. Meyvelerden: zeytin, muz, üzüm, çilek, elma, erik,vs. Bakliyat: fasulye, mercimek, bezelye, nohut,börülce,barbunya, maş faulyesi,vs. Tahıllar: tam buğday, yulaf, kara buğday, arpa, kepekli pirinç,vs. Kuru yemişlerden: ceviz, badem, fındık,fıstık, keten tohumu,vs

Bağırsak= İkinci Beyin ve Ruh Hali

Beyin ve bağırsak arasındaki bağlantıyı düşündüğümüzde, serotonin reseptörlerinin% 90'ının bağırsakta bulunduğunu bilmek önemlidir. Beslenme psikiyatrisi yeni bir alan olarak, hastalara sağlık ve diyetin ruh hallerini nasıl olumlu veya olumsuz etkileyebileceğini anlamalarına yardımcı oluyoruz. Seçici serotonin geri alım inhibitörü (SSRI) gibi bir antidepresan reçete edildiğinde, en sık görülen yan etkiler bağırsaklarla ilişkilidir ve çoğu insan geçici olarak bulantı, diyare veya gastrointestinal problemleri yaşar. Vagus siniri yoluyla barsak ve beyin arasında anatomik ve fizyolojik iki yönlü iletişim vardır. Bağırsak-beyin ekseni bize depresyon ve anksiyete de dahil olmak üzere diyet ve hastalık arasındaki bağlantıyı daha iyi anlamamızı sağlar.

İyi ve kötü bakteriler arasındaki denge bozulduğunda, hastalıklar oluşabilir. Bu tür hastalıkların örnekleri arasında, irritabl bağırsak sendromu (IBS), astım, obezite, metabolik sendrom, diyabet ve bilişsel ve duygudurum sorunları sayılabilir.

Diyet ve depresyon

Yeni yapılan bir çalışmada bu tür Akdeniz diyeti olarak sağlıklı, dengeli beslenmenin ve iltihap ( inflammation) üreten gıdalar kaçınarak depresyona karşı koruyucu olabileceğini düşündürmektedir. Bir başka çalışmada , depresyonun önlenmesi ve tedavisi ile ilgili 12 antidepresan besin maddesini listeleyen Antidepresan Gıda Ölçeği özetlenmektedir. On iki Antidepresan Besin, depresif bozuklukların önlenmesi ve tedavisi ile ilgilidir: Folat, demir, uzun zincirli omega-3 yağ asitleri (EPA ve DHA), magnezyum, potasyum, selenyum, tiamin, A vitamini, B6 vitamini, B12 vitamini, C vitamini ve çinko. En yüksek puan alan bitki besinleri yapraklı yeşillikler, marullar, biberler ve turpgiller sebzeler teresi, ıspanak, marul, karnabahar ve çilek, blueberry,vs. ile en yüksek puan alan diğer yiyecekler istiridye ve midye, istiridye, midye, somon,vb gibi çeşitli deniz ürünleri ve hayvansal gıdalar için organ etleri.

Daha iyi bir diyet yardımcı olabilir, ancak bu tedavinin sadece bir parçasıdır. Kötü bir diyetin dışında egzersiz yapamayacağınız gibi, depresyonda ya da endişeli hissetmenizden de vazgeçemezsiniz. Ruh halindeki tek tedavi şekli olarak gıda kullanımı konusunda dikkatli olmalıyız ve duygudurum sorunları hakkında konuştuğumuz zaman, hafif ve ılımlı depresyon ve anksiyete biçimlerine atıfta bulunuyoruz. Başka bir deyişle, gıda, ciddi depresyon biçimlerini ve intihar düşüncelerini etkilemeyecek ve acil bir durumda tedavi görmek ya da kendinize zarar verme hakkında düşünceleriniz varsa doktorunuza başvurmanız önemlidir.

Daha Sağlıklı Bağırsak = Daha İyi Ruh Hali

Tüm yiyecekleri yiyin ve bağırsaklardaki sağlıklı bakterileri bozan istenmeyen gıda katkı maddeleri ve koruyucu maddelerden yüksek olan paketlenmiş veya işlenmiş gıdalardan kaçının.

Sebze veya meyve suyu yerine, taze meyve ve sebze alımınızı artırmayı düşünün. Eklenmiş şekerler / katkı maddeleri olmadan dondurulmuş meyveler de iyi bir seçimdir.

Yeterince lif yiyin ve diyetinize tam tahıl ve baklagiller ekleyin.

Ekstra şeker içermeyen sade yoğurt gibi probiyotik açısından zengin besinler ekleyin.

Kahvaltıda şeker alımını azaltmak için, çilekli sade yoğurt veya yulaf ezmesi üzerine tarçın ekleyin.

Kefir (şekersiz), lahana turşusu veya kimchi gibi fermente gıdalar eklemek sağlıklı bir bağırsağın korunmasında yardımcı olabilir.

Deniz ürünleri ve yağsız kümes hayvanları dengesi ve her hafta daha az kırmızı et yiyin.

Diyetinize bir dizi renkli taze meyve ve sebze ekleyin ve belirli organik ürünleri seçmeyi düşünün.